VVD Utrecht wil mobiele flitspalenin de stad

Bron: RTV Utrecht 6 september

UTRECHT – De VVD in Utrecht wil dat de gemeente mobiele flitspalen inzet. Raadslid Marijn de Pagter kwam met het voorstel in het politieke programma Stadhuisplein op de lokale radiozender Bingo FM.

De Pagter denkt dat tijdelijke flitskasten helpen om het wegverkeer in Utrecht veiliger te maken. Hij keek het idee af van Rotterdam en Noord-Brabant waar automobilisten hun snelheid direct matigen. De kasten waar de snelheidscamera’s in kunnen zijn verrijdbaar. Daardoor kunnen ze op meerdere plaatsen in de stad worden geplaatst.

Verkeersveiligheid

In Stadhuisplein vroeg presentator Marc van Rossum du Chattel
vanavond drie Utrechtse raadsleden hoe zij de verkeersveiligheid denken te kunnen verbeteren: door wegen anders in te richten of door streng te handhaven. De Pagter ziet wel voordelen van herinrichting, maar wil meer focus op handhaving. “Herinrichten duurt jaren en jaren, dat zien we bijvoorbeeld bij de Kanaalstraat en de Amsterdamsestraatweg waar we zeker al vijf jaar over praten. Intussen wordt er dagelijks veel te hard
gereden.”

“In Rotterdam worden de verrijdbare flitspalen ook in ‘nepkasten’
neergezet”, zei De Pagter. “Dan lijkt het alsof er camera’s in zitten maar ze wisselen die steeds. Het voordeel is dat je dan op verschillende plekken in de stad handhaaft.” Overigens benadrukte hij dat bij het invoeren van zo’n maatregel wel goede afspraken met de politie en het Openbaar Ministerie nodig zijn.

Smiley-bordjes

Het VVD-raadslid verwacht dat inwoners er wel voor te porren zijn. “We hebben nu iets ‘softs’, van die smiley-bordjes waarop je kunt zien of je te hard rijdt. Die willen omwonenden al heel graag. Ik weet zeker dat als we mobiele flitspalen gaan inzetten mensen die ook gaan aanvragen.”

De andere twee studiogasten in het radioprogramma leken gecharmeerd van het idee. “Ik denk dat je elke technologische mogelijkheid moet gebruiken om efficiĆ«nter te handhaven”, aldus Bert van Steeg van het CDA, “want we hebben evident te weinig handhavingscapaciteit.”
“Het voordeel is dat ze er niet altijd hoeven staan”, voegde Hind Dekker van D66 toe. “Als je bijvoorbeeld klaar bent met het herinrichten van de Amsterdamsestraatweg zijn ze als het goed is niet meer nodig.”