Ingezonden brief Singels

Bron: De Gelderlander van 7 oktober 2021

Ik las in De Gelderlander over de klachten van Arnhemse binnenstadbewoners met betrekking tot de drukte op de binnenstadsingels, de herrie en het asociale rijgedrag op ‘circuit Arnhem’. Als bewoner van het Spijkerkwartier ervaar ik dagelijks de overlast.

Al sinds mijn komst naar Arnhem uit Amsterdam, ruim dertig jaar geleden, heb ik me afgevraagd waarom de prachtige Arnhemse stadssingels worden opgeofferd aan het snelverkeer. Met dubbele rijbanen die de boodschap geven dat dit geen plek is voor voetgangers, fietsers en bewoners.

Het ongecontroleerd laten toenemen van het autoverkeer sinds de afgelopen twee decennia heeft ertoe geleid dat vrijwel dagelijks de singel volloopt en een dampende file zich als een rups langzaam voortbeweegt naar de Apeldoornseweg of verder de centrumtunnel in. Ik ken geen andere stad in Nederland die haar binnenstad zo radicaal heeft uitgeleverd aan het autoverkeer en vrachtverkeer.

De reactie van de wethouder in De Gelderlander op de aangekaarte problemen en de oplossingen die zijn aangedragen door bewoners, SP en PvdA is onthutsend te noemen. De wethouder wijst verbetervoorstellen af. De wethouder blijft bij het dogma dat ‘de doorstroming in stand moet blijven’, ook al betekent dat voor de bewoners ongezonde lucht, herrie en verkeersonveiligheid. 

Ik raad de wethouder aan te gaan buurten in steden als Utrecht en Amsterdam, waar men al veel eerder heeft ontdekt dat een 30km-zone, goed openbaar vervoer en voorrang aan de fiets in plaats van aan de auto de ‘bereikbaarheid’ niet negatief be├»nvloed heeft. Integendeel zelfs. De sfeer in de binnenstad klaart ervan op en wordt minder agressief.

Ik zou tegen de wethouder willen zeggen: stel uzelf eens op de hoogte van de situatie in Utrecht en Amsterdam. Misschien kunt u Arnhem afhelpen van het twijfelachtige predicaat ‘meeste fijnstof en luchtvervuiling van alle binnensteden’. 

Jos Letschert, Arnhem