Snelheidscamera’s op de singels tegen asorijders

Gelderlander, 1 oktober 2021 – Het gemeentebestuur van Arnhem overlegt met het Openbaar Ministerie over de komst van snelheidscamera’s op de singels rond het stadshart tegen asociaal rijgedrag.
Wethouder verkeer Roeland van der Zee erkent dat het probleem ‘zeer hardnekkig’ is op de singels die in de volksmond ‘Circuit Arnhem’ zijn gaan heten.

Raadslid RenĂ© Kraaijenbrink van Arnhem Centraal luidt de noodklok over de aanhoudende lawaaioverlast, die in 2020 op de politieke agenda kwam te staan dankzij singelbewoner John Holtackers. Hij haalde een formule-1-vlag tevoorschijn om de kwestie op de Jansbuitensingel aan de kaak te stellen. Kraaijenbrink ziet echter weinig verbetering. ,,De bewoners zijn het meer dan zat. Zij ondernemen tevergeefs talloze acties waaronder het melden via de Fixi-app.”

Frustraties

Deze app voor het melden van misstanden in de openbare ruimte geeft aanleiding tot veel frustraties. Bewoners krijgen na een klacht te horen dat ze met hun grieven beter kunnen aankloppen bij de politie of de wijkagent. De wijkagent verwijst weer door naar de gemeente. ,,Zo gaat het van de kastje naar de muur”, aldus Kraaijenbrink.

Beperkte mogelijkheden

Van der Zee stelt dat de mogelijkheden die de gemeente heeft, beperkt zijn. Boetes uitschrijven voor asociaal rijgedrag noemt hij uitdrukkelijk een politietaak. ,,In overleg met de gemeente heeft de politie al grootschalige verkeerscontroles gehouden. Dat blijven we doen.”
Het aanleggen van verkeersdrempels, een voorstel van Gerrie Elfrink van de SP, wijst Van der Zee resoluut af. Ook een andersoortige wijziging van het wegprofiel, zoals voorgesteld door PvdA-raadslid Giovanni Visser, stuit op een afhoudende wethouder. ,,De singels vormen een cruciale doorgaande weg in Arnhem met 60.000 vervoersbewegingen per dag. We kunnen van de singels geen karrenspoor maken.”

Cameratoezicht

Cameratoezicht om de snelheid te temperen, acht de wethouder wel een geschikt middel. Maar ook dan blijft asociaal verkeersgedrag voorkomen, zo denkt hij. Hij wijst erop dat er al een verkeerscamera hangt boven het Velperplein. Automobilisten en motorrijders geven echter verderop weer een dot gas op jacht naar een groene golf in de verkeerslichten. Van der Zee: ,,Het aanpassen van de snelheid zal de overlast en geluidshinder niet verlagen.”

Doorstroming

Van der Zee zegt toe over de kwestie in gesprek te gaan met de bewoners rond de singels. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de gemeente hun belangen blijft afwegen tegen de noodzaak van een goede doorstroming en bereikbaarheid van de stad. Kraaijenbrink rekent er nu al op dat hij over een half jaar opnieuw een reeks kritisch vragen zal moeten stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *